Jag har tidigare varit skeptisk till Facebook som användare, och använder det minimalt, men på senare tid har jag insett att det verkar vara få som gör det i alla fall i mitt dagliga liv. Varken privat eller professionellt. Det enda som jag ser är att man kan komma i kontakt med företag och så använder vi det för att live-streama Arnevis/Noss matcher när det är bortamatch. Det är i och för sig trevligt, men knappast grund för ett ägande så jag har valt att stänga Fejsboken, om man säger så.

Jag köpte in mig i Facebook strax före valet 2016, och dubblade innehavet på valdagen då saker och ting präglades av allmän osäkerhet. GAV hamnade då på $122. Efter det så har det varit en stadig resa uppåt tillsammans med andra FAANG-bolag, så det har inte funnits någon anledning att protestera. Men i samband med att USA går högre och högre utan återhämtning så väljer jag att kliva av här eftersom jag personligen har svårt att se att Facebooks tjänster utvecklas i takt med kursen.

Flera bloggare och poddare pratar om Lynchning, dvs man ska se och analysera utifrån egna ögon, och jag tycker det ligger mycket i det. Lite som magkänsla, man ska inte fundera för mycket på det, utan agera och följa upp istället för att stå och se på. Min uppfattning är att dagens ungdomar använder inte Facebook alls. Kanske för att det redan från början fanns en 13-årsgräns i kombination med att andra sociala medier poppade upp som svampar. Dessutom tror jag att det inte är så roligt att lägga ut en kul bild, och få farmors oförstående kommentarer på den när man försöker bygga sin identitet som cool och självständig.

På senaste föräldramötet pratades det om “The Snowflake Generation”, vilket syftar till att dagens ungdomar utgår från att de är unika. Detta funderade jag mycket på om hur man skulle kunna omsätta till ett nytt köp i Buy-and-Hold portföljen. På vilket sätt för dagens ungdomar in sitt synsätt i det längre perspektivet?

Min slutsats är att jag upplever att många ungdomar inser att dom aldrig kommer att ha möjlighet att nå samma materiella status och karriärmässiga stabilitet som sina föräldrar, och väljer helt enkelt bort det. Istället väljer dom att satsa på sig själva, och det ger sig uttryck i form av tatueringar, vegetarisk/vegansk kost, piercing samt träning och kroppsvård. Det blir ett sätt att skapa sig en identitet istället för materiell status. Här tror jag att varumärken kommer in i bilden, användningen av etablerade varumärken stärker deras uttryck och influencers som sponsras av starka aktörer visar vägen.

Hade det funnits ett sätt att investera i tatueringar och piercing, så hade det kommit som alternativ nummer ett men det är ingen bransch som trivs på aktiemarknaden. Som nummer två hade jag velat köpa Whole Foods Market, men vad jag kan se erbjuder varken Avanza eller Nordnet handel med aktien WFM.

Jag började plöja Internet på temat “Most valuable brands for young people” som skulle matcha mitt resonemang och inledningsvis kunde jag konstatera att många av dom fanns redan i portföljen Nocke och dom som inte fanns där, har jag medvetet valt bort på grund av att jag inte gillar dom. Ett exempel är McDonalds som jag väljer bort både på lunchen och i portföljen.

En bit ner hittade jag slutligen ett bolag som passade in i mitt resonemang, nämligen Limited Brands som äger bland annat Victoria’s Secret. På vår USA-resa var det ganska många besök på just de butikerna för alla kvinnliga resenärer oavsett ålder. Det upplevs som exklusivt men samtidigt prisvärt, och den allmänna uppfattningen är att “Hellre få underkläder från Victoria’s Secret, än många från Lindex/HM/Kappahl”.

Om man tittar på kursutvecklingen under den senaste 3-årsperioden, så kan man se en halvering av kursen, vilket jag endast ser som en positiv möjlighet för min del. Kursen har varit lägre, men det verkar ha bottnat på $35 så att den skulle gå ner nu igen känns mindre troligt. Att bolaget under 5 år regelbundet har betalat ut en hygglig utdelning, är ett plus i kanten. Dessutom extrautdelning 2014, 2015 och 2016. Med bibehållen utdelning och med min köpkurs är direktavkastningen faktiskt 4,8%.

Jag gjorde ett första inköp för någon vecka sedan för strax under $50 och redan andra dagen studsade kursen upp med dryga 2% med bibehållen uppgång resterande veckan, så jag fyllde på lite mer. Dollarkursen har också jämfört med de senaste åren gett lite medvind, så jag hoppas att detta kan bli en rolig resa. Om vi fortsätter snabbt upp så hoppas på en återtagning av 100-dollarsnivån inom ett år.