Aktiekurser till Excel – Del 2

Detta inlägg är en direkt fortsättning på föregående inlägg om hur jag får in aktiekurser till Excel.

Nu när vi har tillgång till data handlar det om att vända och vrida på det vi har så att vi kan använda det till olika listor och uträkningar.

20161126_kub

I mitt fall har jag de olika portföljerna listade, och på sidan Aage vs. Nora så har jag redovisat det formatet tidigare. Formeln för att hämta aktuell kurs fås genom att använda Excelformeln LETARAD (Eng. VLOOKUP) och peka på fliken med kursdata.

Formeln ska läsas så här: “Kolla i ruta A3 på denna fliken och leta efter samma innehåll på fliken Kursdata i området kolumn A till D. När man får en träff i kolumn A, returneras det som står i kolumn 4.”

Det är alltså väldigt viktigt att det står exakt lika i dina egna listor som i det hämtade datat! I MSN Moneys fall är det ett mellanslag efter bolagsnamnet som måste vara med i de egna listorna.

20161126_fomelletarad2

20161126_fomelletaradsvar
I de fall kursen är i valutan SEK, så är det enkelt eftersom ingen omräkning behöver ske. I fallet med utländska aktier vill jag ha utveckling, GAV, utdelning med mera uttryckt i SEK så då behöver en omräkning ske. Så skillnaden i tabellen är att jag har två kolumner, en för kurs i ursprungsvaluta och en kolumn för värdet i SEK. Detta kan man med all säkerhet göra enklare eller på annat sätt, men så här har jag gjort.

Formeln ska läsas så här: “Multiplicera kursen med det valutapar som finns i ruta J100. Leta efter samma innehåll (EUR/SEK) på fliken Valuta i området kolumn A till N och returnera värdet i kolumn 4. Multiplicera sedan detta med antalet aktier”

20161126_valutaomrakning4

20161126_valutaomrakning3

Det blev mycket bilder och ganska lite text, men jag hoppas ändå att det ger lite tips och idéer på hur man kan använda data och Excel. Jag har personligen fler saker som jag hämtar och använder till olika saker, men detta är det viktigaste och det som man kommer längst med. Lite mer finputs kan behövas för att allt ska funka tip-top, till exempel hur man hanterar fält som är tomma eller lika med 0 eftersom det kan skapa fel i beräkningar.

För min del handlar det nu om att jag med ganska enkla medel kan öppna mitt Excelark, hämta aktuella kurser och se hur jag ligger till. Olika beräkningar görs, och det ger mig en snabb överblick över alla portföljers status. Kursdata är fördröjt med 15 minuter, men i mitt fall så gör det ingenting eftersom jag inte handlar utifrån Excelinformationen.

4 kommentarer

 1. Tjena,
  hur har du löst detta nu när MSN gjort om och stoppad detta sätt?
  //Erik

  • Hausse

   14 augusti, 2017 at 13:03

   Hallå
   Ja, det var ju en tråkig upptäckt under semestern. Min work-around så länge är att ha allt i en bevakningslista på Avanza som jag helt enkelt kopierar och klistrar in. Det är lite stökigt med format och kolumner, men med lite justeringar så fungerar det hyggligt för “sällanuppdatering”…

   Kollade snabbt på alternativ, men tycker importfunktionen i senaste versionen av Excel är svårare att nyttja än i den version som jag hade från början (2003) så tyvärr har jag inga konkreta planer för hur man kan komma framåt…

 2. Funkar bra med MSN Money förutom att den vägrar ta emot isin för sv företagsobligationer!

  • Hausse

   3 mars, 2018 at 18:01

   Verkar som sidan är igång igen då 🙂
   Sist jag kollade (typ 5-6 månader sedan) så stod det bara “Service no longer available”.
   Då kanske jag ska damma av mina instruktioner igen.
   Tack för infon.

Kommentera

© 2018 Nya Nya Finans

Tema av Anders NorenUpp ↑

%d bloggare gillar detta: