Strategi för barnens utdelningsportföljer

I det tysta och med små steg bygger jag barnens utdelningsportföljer. Målbilden är mellan 7 och 13 år för den äldsta respektive den yngsta och tanken är kanske i första hand att det ska finnas en grundplåt för att komma in på bostadsmarknaden med ett startkapital. Det är en lång väg att vandra och det kan säkert bli både en och två förändringar på vägen, men även en lång resa börjar med några få steg.

20160525_utdelningsportföljer

Portföljerna har två olika perspektiv, där det ena är några bolag med starka varumärken som de på ett eller annat sätt kan relatera till. Dessa aktier väljer jag att ge som födelsedagspresenter och julklappar. Det andra är utdelningsbolag med diversifiering både gällande valuta och verksamhetsområde. Med det hoppas jag se både en viss utvecklingspotential, och en relativt stabil utdelningspotential som kan lämnas över och förvaltas om inte hela värdet behövs på en gång. Dessutom ser jag det som ett bra utbildningsscenario så småningom när de är stora nog att förstå värdet av ränta-på-ränta och när det finns lite mer kapital i respektive kapitalförsäkring.

Portföljerna har en tyngdpunkt i dollar, eftersom jag för närvarande följer strategin att dollarn kommer att vara den starkare valutan inom det tidsperspektivet som det rör sig om. Utöver USD finns det exponering mot SEK, NOK, EUR och CAD i olika utsträckning.

Narfes målportfölj ser för närvarande ut enligt nedan. De innehav som idag finns påbörjade i portföljen är Starbucks, OHI och Hemfosa.

Narfe

Nares portfölj har i princip samma uppdelning, men med annat innehåll. I dagsläget finns det befintliga innehav i Apple, W.P. Carey och Marine Harvest.

Nare

Slutligen redovisas Noss portfölj. De befintliga innehaven som är påbörjade är Disney och Atea.

Noss

De befintliga amerikanska innehaven inköptes strax före jul och har i dagsläget minskat i värde, men övriga inköp har haft en ganska god utveckling på relativt kort tid och även om utdelningarna är små så börjar det ticka in pengar regelbundet i samtliga portföljer. Det gäller att se det långsiktigt och jag väljer att ta investeringsbeslut varje månad avseende vad som är den bästa affären (eller icke affären) för stunden. Med den långsiktiga strategin som jag beskrivit i tidigare inlägg så ser jag att huvudfokus under det närmaste året bör ligga på utdelningsbolagen som har mindre kursrörelse och om det bli en större nedgång 2017 och framåt så flyttar jag fokus till varumärkesbolagen och XACT OMXSB.

 

2 kommentarer

 1. Hejsan!

  Kul att läsa om hur du lagt upp sparandet åt barnen. Har själv precis kört igång en kapitalförsäkring åt mina två godingar. Tankemässigt ligger vi ganska lika:) Fokus på långsiktighet och utdelningsaktier!

  Trevlig midsommar!

  MvH Pengaregn

  • Hausse

   24 juni, 2016 at 12:45

   Tack för kommentaren!
   Kul att vi går i samma tankar. Med tiden så tror jag att det ger mycket bra avkastning, jag bara önskade att jag vaknat till tidigare 🙂
   Trevlig midsommar till dig också!

Kommentera

© 2019 Nya Nya Finans

Tema av Anders NorenUpp ↑

%d bloggare gillar detta: