Igår såg jag att Avanza hade introducerat ytterligare en courtageklass. Med Avanza Start kostar det inget alls för att handla med aktier.

20160506_gratis

Givetvis finns det lite regler och villkor och det är att man får inte ha mer än 50 000 SEK på sitt konto, och man får inte göra mer än 500 affärer på 12 månader. Om man går över dessa kriterier så flyttas man automatiskt upp till Avanza Mini och kan sedan inte komma tillbaka till Start.

“There is no such thing as a free lunch” brukar det ju heta och vad finns det då för motiv för Avanza att erbjuda gratis handel bör man fråga sig. Svaret är nog att man vill underlätta för nya kunder och små sparare så att dom vågar prova och successiv ökar sin handel och att man då stannar hos Avanza även om handeln eller kapitalet blir mer omfattande.

Det låter väldigt generöst av Avanza att erbjuda gratis courtage, men om man ser till att en småsparare kanske sparar 750 kronor i månaden och då kanske gör 2-3 köp varje månadsskifte, så rör det sig om att man under ett år sparat ungefär 30-40 SEK jämfört med Mini. Det är ju givetvis positivt för småspararen, men en väldigt lite droppe för Avanza.

Om man ser till mitt köpmönster så handlar jag i 5 portföljer på Avanza. Varje månad görs 2-3 köp per portfölj så i runda slängar blir det 150-180 SEK i courtage sammanlagt. Med den takten så finns det fortfarande utrymme upp till de maximala 500 köpen, och det är ännu en bra bit kvar till taket på 50 000 SEK, så för min del ser jag det som positivt och jag har valt att byta till Start.