Härom morgonen satt jag och bläddrade i Dagens Industri, när Arnevi bakom axeln pekade på en av artiklarna och frågade: “Vad gör hon?” Artikeln handlade om Algbonden Fredrika Gullfot vars bolag Simris Alg ska introduceras på börsen 22:a april.

Vi läste artikeln tillsammans och båda två kom fram till samma sak, nämligen att det måste vara bra att kunna använda alger till något nyttigt och att om man kan göra Omega-3 olja av alger istället för fiskar, så blir det mer fisk att äta för jordens befolkning.

20160320_simris Alg

Jag frågad om hon var intresserad av att köpa lite aktier och hon nickade häftigt, och då insåg jag att det kan finnas fler värden i investering än de rent ekonomiska. Att investera i något som man tycker är bra gör att man blir delaktig och i viss mån kan man bidra att styra utvecklingen i världen genom att aktivt stödja vissa verksamheter och undvika andra. Givetvis i en mikroskopisk skala, men i teorin så skulle liknande ställningstaganden kunna påverka möjligheterna för olika bolag om de görs av tillräckligt många.

Med ett introduktionspris på 18,50 SEK så blir aktien också köpvänlig för småsparare som vi, och även om jag inte tror på några spelbolagstendenser så kan aktien utvecklas bra på tillräckligt lång sikt. Det är väl rimligt att anta att man kan hitta nya områden där alger kan komplettera eller ersätta befintliga produkter när jordens resurser ska räcka till fler.

Simris Alg kanske sätter ribban för ett nytt perspektiv i form av etiska och hållbara investeringar?