Planering för nedgång

Med den tråkiga starten på börsåret så kände jag att uppgångståget definitivt kommit av sig och att det är dags att ställa in sig på ett långsiktigt förhållningssätt till nedgång eller åtminstone “icke-uppgång”. Det finns givetvis många synvinklar och analyser som säger olika saker, men jag fastnade för två perspektiv som jag kände stämde med varandra och som jag kunde ta till mig. Det ena är ett inlägg som jag läste hos Aktieräven som belyste Ellis waves och att vi skulle kunna vara i slutfasen av en fem-vågig uppgång. Det andra är Martin Armstrongs syn på marknadscykler på 3142 dagar som förklaras i ett bra inlägg av Cornucopia.

Som jag läser dessa två så stämmer de överens om att det hände något i höstas, att kräftgången kan komma att fortsätta till hösten detta året för att övergå i en kortare uppgångsfas på cirka ett år. Avslutningsvis är det därefter huvudsakligen negativa tongångar fram till 2020, kanske då med tre tillfälliga uppgångar om man ser till Ellis teorier.

20160113_Utför

Jag vill inte sitta där 2020 och titta tillbaka och konstatera att det stämde och undra varför jag inte gjorde något av situationen, så jag har satt mig ner och gjort en strategi för hur jag ska agera fram till 2020 om det är så att utvecklingen på börserna stämmer med ovanstående scenarion. Om utvecklingen avviker så justerar jag strategin, men som det är nu känns det bra att ha en målbild och en “kontrollplan” att jämföra med.

Inledningsvis innebär detta inga förändringar i någon portfölj. Första avstämningspunkten är november då jag tar ställning till om våren och sommaren varit negativa, och om det vänt under hösten. Om svaret är ja, bekräftar detta min strategi och planen är då att förbereda för en omställning av investeringsprinciper under senare delen av 2017. Om svaret är nej, ser jag över strategin och avvaktar.

Många fokuserar på utdelningar och ser det som positivt att hålla aktier i alla väder för att få del av dessa, men om man ser till kursrörelser i förhållande till utdelning så är min bedömning att kursen svänger väldigt mycket mer upp och ner än utdelningen. Ser man på TeliasSoneras kurs sedan X-dagen 2015 så har kursen pendlat mellan 52,95 SEK och 38,19 SEK vilket är en skillnad på dryga 14 SEK. För perioden 2014-2015 varierade kursen med knappt 12 SEK. I relation till en utdelning på 3 SEK så ser jag inte anledningen till att behålla en aktie enbart för utdelningen, utan anser att man kan tjäna mer genom att köpa och sälja aktien vid lämpliga tillfällen. Givetvis med en viss risk, men samtidigt är det det som allting kretsar runt: Risk vs. potentiell avkastning. Här är jag inspirerad av Daniels givande återblickar och med facit i hand så är utdelningen i Sandvik marginell om man jämför med utvecklingen som hade kunnat vara om man sålt alla aktier för 150 SEK för att köpa tillbaka dom för 60 SEK 14 månader senare.

Nu är det givetvis enkelt att spela hockey från läktaren och att göra back trading, men samtidigt ser jag det som en möjlighet att vara mer lyhörd för signaler som förstärker eller dämpar ett möjligt scenario så för mig har detta varit en nyttig övning och en reality check. Jag ser annars risken att man sitter och väntar på lottovinsten dag efter dag och  för varje dag som går utan vinst blir man bara mer bitter och frustrerad.

Att planera, stämma av och justera är att vara aktiv. Så vill jag förhålla mig!

2 kommentarer

 1. Ah, du använder mig som avskräckande exempel! Jag bjuder på det. 🙂

  Den passiva inställningen till investeringar handlar väl inte först och främst om att vara den som gör störst vinster utan om att inte vara den som gör störst förluster, kombinerat med att det ger mer energi över till annat.

  Jag har börjat dela på aktier som jag har utan utdelning och de jag har med utdelningar och jag måste helt klart bli bättre på att sälja de utan utdelningar om de är högt värderade. Det kommer inte alltid bli bättre av att vänta.

  • Hausse

   13 januari, 2016 at 22:41

   Det som jag använde dina exemplariska återblickar till var nog mest för att ge perspektiv och sätta saker och ting i proportion. Jag har inte sett någon blogg som ger en så bra återblick “i nutid” om man säger så. Det intressanta är att med möjligheten att titta på historiska händelser är att allting är så självklart när man har facit i hand.

   Jag hade i april 2015 som glad amatör svårt att föreställa mig att index skulle falla 400 punkter, men nu gjorde det ju det och det finns nog en hel del som inte är förvånade. Om 10 år så hoppas jag att jag själv kan göra givande återblickar och skriva om att man bör tänka sig för om man ger sig in i leken när allt är på ATH…

   Jag bara önskade att jag läst dina inlägg i mars istället 😉

Kommentera

© 2018 Nya Nya Finans

Tema av Anders NorenUpp ↑

%d bloggare gillar detta: