Växlar ut preffarna

Under sista månaden har jag känt en ökad oro för mina innehav i preferensaktierna. När dom köptes så var jag mycket positiv till fast kvartalsvis utdelning och en förhållandevis stabil kurs och såg dom som en bestående andel i portföljen, men på senare tid har jag hört och läst en hel del olika aspekter på preferensaktier. Efter att nu ha följt börsen ganska uppmärksamt under nio månader så har jag en bättre uppfattning om alternativ och sammanhang och jag bestämde mig under julen att preffarna skulle säljas under våren till förmån för högutdelande stamaktier med följande motivering:

 1. Det finns ett komplext samband mellan ränteläget och kursen för preferensaktier som jag accepterar men inte direkt kan förklara och det är att med stigande räntor så sjunker kursen (intresset) för preferensaktier. Preferensaktier som koncept har vuxit fram i en lågränteperiod, som vi nu av allt att döma är på väg att lämna.
 2. Det finns stamaktier med lika hög direktavkastning, men som har en potentiell möjlighet till kursökning på ett sätt som preferensaktier inte har.
 3. Det kan vara svårt att sälja preferensaktier till en gynnsam kurs på grund av låg omsättning , vilket påverkar möjligheten till att utnyttja tillfällen eller att snabbt skaka fram likvida medel.
 4. Utdelning kvartalsvis gör att man får ett jämnt kassaflöde, men för min del ser jag det mer som en nackdel då syftet med huvudportföljen är långsiktighet vilket innebär färre men större affärer och då ser jag hellre att i princip all utdelning kommer på en och samma gång.
 5. Just nu är kurser för högutdelande stamaktier på en låg nivå om man ser till en 12-månadersperiod. Givetvis kan de sjunka mer, men de är i alla fall inte på All-Time-High.

Med stöd av ovanstående gjorde jag i julhelgen en bevakningssnurra i Excel som räknade på köpkurser för Victoria Park Pref och Akelius Res. Pref i förhållande till säljkurser för HM B, Ratos B och TeliaSonera. I mellandagarna sjönk preffarna och stamaktierna steg, så då gick det på fel håll.

Eftersom jag har semester så blev det kaffe och börsöppning idag, och när jag såg hur terminerna indikerade en rejäl nedgång på grund av Asienbörsernas fall under natten så förberedde jag mig för att vara snabbfotad om min bevakningssnurra skulle ge mig indikationer om att läget förändrats. Med en initial nedgång på 3% så tickade alla kriterier in. Stamaktierna sjönk rejält, men preffarna stod på samma kurser som den 30:e december.

20160104_OMX

Manövern blev då att sälja preffarna och ersätta deras värde med TeliaSonera, Ratos B och en ökning av befintligt innehav i HM B. Med de kurser som gällde vid köpet, blir direktavkastningen med 2015 års utdelningsbelopp enligt följande:

TeliaSonera: 7,34%, vid GAV 40,89 SEK
Ratos B: 6,82%, vid GAV 47,67 SEK
HM B: 3,08% vid nytt GAV 316,35 SEK (Köpkurs 292,40 SEK)

Vad gäller preffarna så såldes dom med förlust kursmässigt, men ungefär plus minus noll om man tar in utdelningarna, så jag ser detta som en växling utan någon egentlig vinst eller förlust i ekonomisk bemärkelse men med en bättre utgångspunkt för framtiden.

6 kommentarer

 1. Den växlingen kan du inte vara speciellt nöjd med va??

  • Hausse

   16 januari, 2016 at 12:59

   Inte idag, och kanske inte om en vecka men vi får väl se om ett år…
   Jag känner ibland att med facit i hand skulle jag alltid gjort tvärt om. Kanske något att ta rygg på för andra 🙂

 2. Tja!
  Klokt formulerat rakt igenom, det är mycket möjligt att jag kommer att följa i dina fotspår!

  • Hausse

   25 januari, 2016 at 22:56

   Klokt eller dumt är svårt att säga, men jag känner mig i alla fall tillfreds med mitt eget resonemang och är nöjd med mitt beslut och i slutänden är väl det vad som är viktigast. Grundorsaken är nog den att jag inte riktigt “får grepp” om konceptet preferensaktier och då känns det klokt att undvika sånt som man inte förstår.

Kommentera

© 2019 Nya Nya Finans

Tema av Anders NorenUpp ↑

%d bloggare gillar detta: