Lyssnade på Börspodden som gästades av Micke Syding, och där nämnde han möjligheten att man på Avanza kunde se äldre historik än de förval som finns med knapparna under graferna genom att välja datum i datumfälten. Han poängterade att det är värdefullt att se över längre perioder och vara kritisk.

Detta föranledde att jag kontrollerade mina aktier i huvudportföljen och jämförde mina egna “stop-win” nivåer med historiska data. För vissa bolag har det under längre perioder varit mer eller mindre uppåt hela tiden med ett tillräckligt långt perspektiv, men för andra bolag så är det återkommande perioder med ganska tydliga tak. Jag antar att detta definierar termen cykliska bolag.

Tittar man på Sandvik sedan 1996 till exempel, så ser man att det är knappast troligt att den aktien skulle passera 175 SEK inom en överskådlig framtid. Troligare är nog att någonstans vid 100-110 SEK så gör den ett omtag och går ner 25-30%.

20151126_Sandvik

Med denna, för mig, nya insikt så justerade jag mina egna säljnivåer rejält för vissa bolag och det känns bra att ha en mer realistisk förväntan. Nu med facit i hand så köpte jag en del av dessa på ganska höga nivåer, och jag tror jag ska vara glad om jag kommer upp i bara några få procents utveckling innan det bär av nedåt igen. Spontant känns det som om att när jag når min satta säljnivå så kanske det är enklast att sälja av hela eller delar av innehavet och sedan helt enkelt vänta in ett bra tillfälle att kliva på igen, fast då med möjligheten att öka antalet för samma peng.