Jag hade bestämt mig för att vara strategisk och vänta in 12 månaders aktieutdelningar och efter nästa sommaren göra ett enat inköp för den summan. Så blev det inte…

I går gick det ett rykte på nätet att en större aktiepost i Tobii skulle säljas och mäklas före börsens öppning idag. Spekulationen var att det var sjätte AP-fonden som skulle sälja ut sitt innehav eftersom dom placerar i onoterade bolag, och nu när Tobii är noterat och gett en rejäl avkastning så skulle det vara dags att casha in, vilket låter logiskt. I morse aviserade Tobii att det rör sig om flera säljare som säljer ut delar av sitt innehav som tillsammans motsvarar 10% av bolagsvärdet, men det står inget om vem som är köpare eller om det rör sig om flera köpare. Det är väl rimligt att anta att det är en köpare som vill åt en rejäl bit av kakan på en gång så att säga. Skulle man köpa på sig 10% på börsen så skulle det säkert både ta tid och bli rejält mycket dyrare eftersom kursen då skulle stiga ordentligt. Ett annat rykte är att det är Ola Rollén som är ute på shoppingrunda, och det låter väl heller inte helt otänkbart med tanke på hans senaste framgångar i Fingerprint och Next. Tobii passar väl in i den paletten.

Oavsett kändes det inte som om det var någon ko på isen eftersom alla säljare behöll 75-80% av sitt innehav, så min bedömning är att det är troligare att det kommer in en aktör med nya idéer och visioner och att det kommer att gynna aktiekursen i slutänden. Otålig som jag är räknade jag hit och dit på courtage och GAV och surade åter igen över storbankens affärsmodell, men kom fram till att om jag tror på företaget så ska någon krona hit eller dit inte spela så stor roll. Med en utveckling på nästan 80% igår så fanns det lite utrymme om man säger så.

I min målbild ska jag mer än dubbla innehavet på sikt, så det slutade med att jag la en order på det belopp som fanns i likvida medel på kontot och ett köp på 72,25 SEK kändes bra med tanke på att gårdagens stängningskurs var 76,50 SEK och jag tror vi ganska snabbt kommer tillbaka till dom nivåerna.  Jag tror att även denna lilla portion kommer att löna sig istället för att vänta till september 2016 för att spara in på några ören i courtage.