I flera börspoddar har jag hört att den sommarperioden generellt har lägre utveckling och att vi nu går in i en period med statistiskt bättre utveckling, vilket jag antar har att göra med att rapportperioden har sin början i oktober och osäkerheten om bolagens utveckling minskar..

Nyfiken som man är satt jag och bollade lite med siffror över historisk utveckling och kunde med lite enkla beräkningar konstatera att det resonemanget stämmer med historiska uppgifter. Generellt är det tydligen en svagare utveckling i maj till september och två tydligare faser i oktober till december samt februari till april.

Utveckling månad 97-15

Då funderade jag på det faktum att kombinationen att de flesta bolag har utdelning i april och maj, och att utvecklingen därefter går ner gör att det skulle vara logiskt att “låtsas-blanka” sina egna aktier. Med det menar jag att man efter utdelningen skulle man sälja sitt innehav på våren för att sedan i september köpa tillbaka samma aktier, fast då förhoppningsvis något billigare. Över tid skulle det enligt statistiken löna sig åtminstone om man tittar på större bolag som då bygger upp indexet som statistiken bygger på.

Om man sedan bygger vidare på den tanken så kan man ju fundera på vad pengarna ska hitta på under sommaren. Om man kollar upp preferensaktier så ser man att en del av dom har utdelningar i maj och augusti… Skulle det kunna vara så att man skulle kunna sätta i system att i mellanperioden köpa dessa preffar och ta två utdelningar för att sedan sälja dom och köpa tillbaka sitt ursprungsinnehav?

Jag är sugen på att testa detta, men kan inte bara bortse från Murphys lag som då skulle innebära att sommaren 2016 då blir den bästa börssommaren i världshistorien… Men tanken är spännande och jag tror jag ska göra lite papperstrading några år för att se om det finns några korn av rimlighet i mina antaganden. Förhoppningsvis är min framtid på börsen så pass lång att jag både hinner testa några år och sedan utöva taktiken över en längre period för att se ett resultat.

följande sida gjorde jag en sammanställning över ett antal preffar med deras X-dagar.